La 24 mai 1686, se năștea, în Olanda, Daniel Gabriel Fahrenheit, renumit pentru faimoasa sa scală de temperatură și pentru invenția termometrului cu mercur. Care este însă evoluția termometrului în timp?

Baza funcționării termometrului este că fluidele se extind odată cu creșterea temperaturii. Pe baza acestui lucru, înțelepții antici au încercat să facă o riglă pentru a măsura temperatura folosind aerul și apa. În Alexandria, orașul antic grecesc, se știa că aerul se dilată atunci când se încălzește.

Plecând de la aceste baze, înțeleptul Filon din Bizanț a construit ceea ce el a numit termoscop, un instrument similar celui al lui Galileo Galilei, care avea să adauge o scară gradată termometrului său cilindric în 1592.

Termometru - experimente

Au făcut experimente cu o coloană de aer într-un tub cu un capăt într-un recipient cu apă colorată. În 1610, Galileo a încercat vinul, iar acest lucru este creditat ca primul termometru cu alcool.

În 1612, italianul Santorio Sanctorius, un prieten al lui Galilei, a devenit primul inventator care a introdus apă colorată în loc de aer sau gaz în termometrul amicului său. A fost probabil primul termometru clinic, deoarece a fost conceput pentru a lua temperatura unui pacient punându-l în gură.

Primul termometru sigilat a fost proiectat în 1641 pentru Marele Duce al Toscanei: folosea alcool și avea trasate liniuțe pentru grade. Cu toate acestea, era încă inexact și nu folosea nicio scară standardizată.

Termometru - mai departe

Fizicianul Fahrenheit a fost cel care a inventat primul termometru modern. Fahrenheit a inventat termometrul cu alcool în 1709, iar termometrul cu mercur în 1714. În 1724, scara de temperatură standard care îi poartă numele - Scara Fahrenheit - a fost introdusă și utilizată pentru a înregistra cu precizie modificările de temperatură.

Scara Fahrenheit împarte punctele de îngheț și fierbere ale apei în 180 de grade. Inițial, temperatura corpului uman era de 100 ° F pe scara Fahrenheit, dar de atunci a fost ajustată la 98,6 ° F.

Termometru - evolutie

Medicul englez Sir Thomas Allbutt a inventat primul termometru medical practic folosit pentru a lua temperatura unei persoane în 1867. Era portabil, avea o lungime de 15 centimetri (circa 6 inchi) și era capabil să înregistreze temperatura unui pacient în 5 minute.

Cel mai recent progres în lumea termometrelor este termometrul de ureche, care a fost inventat de Theodore Hannes Benzinger în timpul celui de-al doilea război mondial. David Phillips a inventat termometrul de ureche cu infraroșu în 1984.