Cu toții ne-am trezit cel puțin o dată în situația în care ne-am uitat la un raft întreg de cafea fără să știm ce să alegem sau măcar de unde să începem, fie că este vorba despre vin, ciocolată, brânză sau altele.

La fel este și cu cafeaua boabe.

O cafea perfectă pornește în primul rând de la boabele din care este făcută, dincolo de procesele secundare privind prăjirea, râșnirea și prepararea propriu-zisă a cafelei.

Așadar, este important să știm ce cafea boabe alegem, de unde provine, ce caracteristici trebuie să luăm în considerare și, cel mai important, care sunt gusturile noastre înainte să punem produsul în coșul de cumpărături.

Prospețimea prăjirii
Unul dintre marile mituri din toate timpurile despre cafea este că păstrează pentru totdeauna. Un alt mit înșelător este că cafeaua devine „rea” și nu poate fi folosită după 2 săptămâni.

Adevărul simplu este că și cafeaua este un fruct, deci, precum un fruct proaspăt, și o cafea proaspătă este întotdeauna mai bună.

c** vom ști ce cafea este proaspătă? Caută cafea boabe care să aibă o dată de prăjire imprimată clar.

Cumpără cafea cât mai proaspăt prăjită și caută să o folosești în cel mult trei săptămâni după data de prăjire tipărită pentru a te bucura la maximum de aromă. Momentele ideale, în care aroma este „de vârf”, sunt între ziua 7 și 14.

Cafea la espressor sau manuală

Principalele tipuri de cafea boabe sunt espresso și filtru. O cafea prăjită pentru espresso a fost lăsată mai mult la prăjit pentru a-i crește nivelul de caramelizare, aromă care se potrivește mai mult preparării într-un espressor.

O cafea prăjită pentru filtru a fost mai puțin prăjită, pentru a păstra mai multă aciditate spumantă pentru o ceașcă de cafea făcută manual.
Blended sau single origin

Cu o cafea boabe amestecată (blended), de cele mai multe ori, au fost alese boabe cu origini diferite, specifice, pentru a fi utilizate într-un amestec, împreună creând un espresso complex și echilibrat.

Cafelele au fost selectate cu atenție pentru a oferi o aromă puternică împreună sau pentru a adăuga pur și simplu o oarecare complexitate sau o atingere specifică gustului.

O cafea boabe cu o singură origine (single origin) provine dintr-o singură locație geografică cunoscută, c** ar fi o fermă sau o moșie. Acest lucru permite consumatorului de cafea să aprecieze nuanțele specifice și unice pe care le oferă o anumită regiune.

Selecția originii

Dacă ești în căutarea de arome fructate sau florale, începe cu amestecuri care conțin cafele africane.

Cafeaua din America de Sud și din America Centrală ar putea fi ceea ce ai nevoie dacă ești în căutarea unor cafele curate, care prezintă o aromă dulceagă și delicată, c** ar fi ciocolata sau produsele de patiserie cu unt, însoțite de o aromă mai moale de fructe.

Brazilia este bine cunoscută pentru producția de cafea boabe cu un gust mai greu și cu aromă de arahide. Înspre Columbia aceste arome sunt mai moi și de obicei cu influențe de caramel.

Dacă preferi ca o cafea să aibă un gust mai greu și arome pământii, alege cafea boabe din India și Indonezia.