Deși în România predomină încă plitele și aragazele pe gaz, tot mai mulți trec pe plite electrice. Există, evident, avantaje și dezavantaje în alegerea oricărei dintre variante, dar parcă la final avantajele unei plite electrice sunt parcă mai numeroase decât dezavantajele.

În primul rând, plite electrice este un nume generic pentru mai multe feluri de plite, cu funcționare diferită. Cele mai imporante două tipuri de plite electrice, însă, sunt plitele vitroceramice și plitele cu inducție.

Diferența dintre ele este că cele vitroceramice încorporează un element care produce căldură (de obicei cu halogen), care va încălzi partea ceramică, iar aceasta, la rândul său, va încălzi vasul cu mâncare, în timp ce plitele cu inducție au avantajul că încălzesc direct vasul, fără a mai pierde energie în straturi indermediare.

Care sunt avantajele unei plite electrice, însă, comparativ cu clasica plită pe gaz?
Mai întâi, plita electrică păstrează aceeași temperatură constantă în timp ce gătești, spre deosebire de plitele pe gaz.

Unul dintre dezavantajele unei plite electrice este că are nevoie de o instalație electrică foarte bine făcută, pentru că puterea consumată este destul de mare, mai ales dacă are mai multe arzătoare în funcțiune simultan. Și un al doilea dezavantaj ar fi prețul mai ridicat față de cele pe gaz.

Cam aici se opresc, însă, dezavantajele plitelor electrice. Pentru că în restul privințelor sunt net superioare celor pe gaz. De exemplu, deși consumă destul de mult, sunt mai rentabile energetic decât cele pe gaz. Și mult mai sigure, iar raportul dintre cost și timpul de gătire este cu două treimi mai redus decât în cazul plitelor pe gaz.

Risc de explozie? Nu există!
Spre deosebire de plitele cu gaz, în cazul unor plite electrice, nu există riscul unei explozii. Și riscurile de incendii sunt mult diminuate, întrucât nu funcționează cu flacără deschisă. Iată, așadar, alte două avantaje importante, mai ales pentru cei preocupați de siguranță și prevenire.

Plita cu inducție, de exemplu, are nevoie doar de câteva minute pentru a atinge temperatura de fierbere a apei, fără flacără. O astfel de plită are și o funcție booster, ce permite ca procesul de gătire să să demareze la capacitate maximă pentru ca, după ce mâncarea începe să fiarbă, temperatura să revină la nivelul inițial, reducând astfel consumul de energie cu circa 40%.

Amplasează-ți plita electrică absolut unde dorești!
Un alt avantaj al unei plite electrice cu inducție este că suprafața de gătire rămâne mereu rece, un avantaj demn de luat în seamă mai ales dacă ai copii prin preajmă. Sau animăluțe de casă mult prea curioase.

În fine, un alt avantaj care este mult prea arareori subliniat este faptul că, spre deosebire de plitele pe gaz, aceste plite electrice pot fi amplasate oriunde în bucătărie, oriunde pe suprafața blatului de lucru, dându-ți o mai mare libertate în decorarea și amenajarea bucătăriei.

În cazul plitelor pe gaz, amplasarea acestora este condiționată de locul în care sunt amplasate țevile de gaz, astfel că opțiunile ne sunt mult limitate.