În România, în ultimii ani, au câștigat tot mai multă popularitate plitele electrice. Pentru cei pasionați de gătit, dar nu numai, acestea au ajuns să fie preferate în fața clasicelor plite pe gaz. Există, evident, avantaje și dezavantaje legat de alegerea unei plite electrice, dar, la final, dacă tragi linie, parcă avantajele sunt mai importante și mai numeroase.

În primul rând, plite electrice este un nume generic pentru mai multe feluri de plite, cu funcționare diferită. Cele mai imporante două tipuri de plite electrice, însă, sunt plitele vitroceramice și plitele cu inducție. Diferența dintre ele este că cele vitroceramice încorporează un element care produce căldură (de obicei cu halogen), care va încălzi partea ceramică, iar aceasta, la rândul său, va încălzi vasul cu mâncare, în timp ce plitele cu inducție au avantajul că încălzesc direct vasul, fără a mai pierde energie în straturi indermediare.

Plite electrice (OFERTE)

Până la alegerea unui model sau altul de plite electrice, haideți să vedem ce avantaje au acestea față de clasicele aragaze.

Mai întâi, plita electrică păstrează aceeași temperatură constantă în timp ce gătești, spre deosebire de plitele pe gaz.

Unul dintre dezavantajele unei plite electrice este că are nevoie de o instalație electrică foarte bine făcută, pentru că puterea consumată este destul de mare, mai ales dacă are mai multe arzătoare în funcțiune simultan. Și un al doilea dezavantaj ar fi prețul mai ridicat față de cele pe gaz.

OFERTE Plite electrice

Cam aici se opresc, însă, dezavantajele plitelor electrice. Pentru că în restul privințelor sunt net superioare celor pe gaz. De exemplu, deși consumă destul de mult, sunt mai rentabile energetic decât cele pe gaz. Și mult mai sigure, iar raportul dintre cost și timpul de gătire este cu două treimi mai redus decât în cazul plitelor pe gaz.

Plita cu inducție, de exemplu, are nevoie doar de câteva minute pentru a atinge temperatura de fierbere a apei, fără flacără. O astfel de plită are și o funcție booster, ce permite ca procesul de gătire să să demareze la capacitate maximă pentru ca, după ce mâncarea începe să fiarbă, temperatura să revină la nivelul inițial, reducând astfel consumul de energie cu circa 40%.

Plite electrice (OFERTE)

Un alt avantaj al unei plite electrice cu inducție este că suprafața de gătire rămâne mereu rece, un
avantaj demn de luat în seamă mai ales dacă ai copii prin preajmă.