Apartamentele din România nu sunt recunoscute tocmai pentru spațiul generos pe care îl oferă. Asta se transpune și asupra bucătăriilor, care suferă de același neajuns: lipsa unui spațiu îndestulător. Dacă mai pui și mobila de bucătărie și electrocasnicele aproape că nu mai rămâi cu mare lucru... Cu toate acestea, există câteva trucuri de păcălire a percepției. Dacă nu o putem face mai mare, putem crea senzația că bucătăria ar fi mai mare. Când vine vorba de dormitoare, cu câteva oglinzi putem da senzația de spațiu suplimentar, în sufragerii, utilizarea întregii înălțimi a peretului creează aceeași senzație, dar în bucătărie lucrurile sunt ceva mai complicate, însă nu și imposibile.

1. Folosește culori deschise

Un truc care funcționează în orice cameră a casei: crearea senzației de spațiu suplimentar prin culoare. Albul și, în general, culorile deschise dau senzația de spațiu mai mare, păcălind creierul privitorului. Culorile aflate la capătul cu culori reci al spectrului au același efect, creând senzația de profunditate. Albastrul deschis, de exemplu. Nu e necesar, însă, să colorezi întreaga bucătărie în aceste culori deschise și reci, dar colorând anumite zone sau cumpărând mobila de bucătărie în aceste culori obții efectul scontat.

2. Divide et impera

Împarte și cucerește! Dacă locuiești într-o casă cu bucătăria aflată în open-space, cu un simplu covor poți obține senzația de bucătărie mai mare. În funcție de cât de departe pui covorul de mobila de bucătărie poți ”cîștiga” centimetri sau chiar metri suplimentari pentru bucătărie. Cel puțin la nivel vizual.

3. Alege mobile de podea din același set

Alege mobila de bucătărie într-un set unitar. Ai soluții la îndemână deja în magazine sau poți comanda lucrări pe comandă. Ce trebuie să reții este că mobila de bucătărie trebuie să profite de fiecare centimetru pătrat pe care-l ai la dispoziție.

4. Lasă cât mai puține lucruri la vedere

Suprafețele de lucru de pe mobila de bucătărie trebuie să fie mereu curate și neocupate. Așa că ascunde în sertare și în dulapuri tot ce îți prisosește la vedere. Spațiul gol dă senzația de mai mare, mai vast, așa că de data aceasta chiar că ”mai puțin înseamnă mai mult”. Poți câștiga spațiu și dacă îți achiziționezi electrocasnice de dimensiuni cât mai mici. La urma urmei, un filtru de cafea nu trebuie să fie cât o cafetieră de bar, iar cuptorul cu microunde nu trebuie să aibă o diagonală cât a unui televizor de sufragerie.