Welcome to Gaia! ::

How to report a Bug

First thing to do when a member contact you regarding a possible bug:

1. Check an announcement!
If user experience a problem during some new project push it is probably
temporary and will be resolved after push is completed.

2. Can you reproduce the problem?

To make sure the problem is real:
Clean up the cash and cookie
Log out and log in back
Is it still reproducible?
If it is reproducible, please provide the following information:

OS: Mac? Win? WinXP?
Browser: IE6? IE7? FF? Safari? Opera?
Version: FF 2.0.5? FF 3? IE7 sp 2?
Brief description of the problem
steps to reproduce:

Example and templates are below.

3. Before you report the bug, please check other people's reports!!!!

4. Please report 1 bug in 1 post

REPORTING A BUG

Provide detailed and useful information when reporting!
The purpose of reporting a bug is so that later on a Developer will have enough information to reproduce the problem and resolve it. Reports made that do not provide useful information and are vague with no detail will be deleted.

Be descriptive in your title
Don't just put "Bug" in your title. For example, if something like Cinemas isn't poping up, put "Gaia Cinemas isn't popping up Bug."

Quick Format for posting bug reports:

Short description of the problem:


Browser:
Operation system:


Step 1- Log onto www.gaiaonline.com

Step 2-

Step 3-

Step 4-

Step 5-

Suppose to Result:


Act result:



Here's an example of how to write a bug:


Computer Specs:
Windows Vista Home Edition
Internet Explorer 7.0.6000.16609
Flash 9.0.115.0

Location:
Slots (Upper right hand corner of game)

Bug:
Playing winnings button does not work when you have over 10 winnings awarded

Reproduction:
1) Go to www.gaiaonline.com/
2) Log in as a user: user name and password
3) Go to the web page www.gaiaonline.com/games
4) Click on Slots
5) Pick any available room
6) Click on the Join button
7) Click on the Play Token button
cool Click on the Spin button
9) Repeat steps 7-8 until you have at least 10 winnings awarded

*Current winnings will display the number 10, right below Tickets and Tokens on the left center side

10) Click on the Play Winnings button

Result:
The button will not work. The current winnings do not decrement (decrease). The spin button does not work since no winnings or tokens are used.

Notes:
Any useful information goes here, such as how often this occurred.

If you notice for the above bug, it is very detailed and concise. If you were to go through the reproduction steps, you should be able to reproduce the bug, or if it is uncommon, occasionally reproduce the bug. smile


How NOT to write a bug:
Example1:

Computer Specs:
Windows

Location:
Slots


Location:
I don't remember

Bug:
The slots machine didn't work.

Reproduction:
Play slots by putting in tokens.

Result:
The slots machine didn't work.

Notice how everything is vague? If you were to try to go through the steps again, you would not have a clue where to start. Try to be as detailed as you can by giving any information such as: computer information and what you were doing before, if you used any power ups, etc. This way we can narrow down the possibilities.
Pussy_Cat_Doll's avatar

2,450 Points
  • Forum Sophomore 300
  • First step to fame 200
  • Hygienic 200
OS: Windows XP SP3
Browser: Mozilla Firefox 12.0
Shockwave Flash 11.2.202.235

Location:
Gaia Towns

Bug:
Whenever I go to Gaia Towns I cannot move at all.

Reproduction:
I go to my house, leave my house, and cannot move every single time. This has been going on since I started playing on here again about a month ago.

Result:
I cannot move.
Shisei Tenshi's avatar

Devoted Cleric

8,500 Points
  • Generous 100
  • Conversationalist 100
  • Popular Thread 100
Reporting Glitch: Sent Box keeps getting deleted

Short description of the problem: Since yesterday my sent items box keeps getting deleted. When I logged on yesterday all my sent items from yesterday back were completely gone. I requested several admin to help me restore my deleted sent items but no one has. Today when I logged in I noticed all my sent items from yesterday were deleted so it seems to be deleting my messages in sent box when I log out.


Browser: IE8 and Firefox 10
Operation system: Windows XP, Windows Vista, Windows 7


Step 1- Log onto www.gaiaonline.com

Step 2- Click My Gaia

Step 3- Click mailbox (envelope)

Step 4- Click Sent items (sent box) from the drop down arrow next to envelope

Step 5- Everything from May 6th and back is gone. Everything from May 7th and forward appears then disappears when i log out.

Suppose to Result: I have tried 3 different computers with three different operating systems and still have same result. My desktop runs Win XP and I cant see my sent items at all. My laptop is Win Vista and I see from May 7th forward but no older messages. My work PC is Win 7 and I see completely empty sent box after I log off and back on.


Act result: I have cleared my browser history several times on all computers, cleared java cache as well. I made sure Java, Flash, and Shockwave are all up to latest versions along with my internet broswers. I have not upgraded to IE9 since it is still in debug beta testing, but I dont think that will help at this point.

I really need this fixed ASAP. I refer back to my sent items often to make sure I answered PMs and all the questions people might have had. Several others say their sent items go back to beginning of April so I believe there is something wrong with my account specifically.

Please post here any suggestions you have to fixing my account. It seems like thread messages are not being deleted so until this is resolved that is my only way of communicating effectivly with my friends on Gaia.

Hi, The send messages will be stored for about 2 weeks only.

Thanks
selvinivi
Reg: I am movement glitch

With every I am I've used, when you move certain directions, it doesn't read it right and instead does this.

I Am Movement Glitch

Please can you fix this glitch, thank you.

Let me know if you need more info. I would be more then happy to show you this issue personally as well. To be more specific, what is happening with the I Am's is that instead of just facing one direction, when you move certain directions, it faces two directions at the exact same time.
Reg: This shows up constantly on Rally, Virtual Hollywood (VH) and Earth Day

Note: Town Server
Code: Joining Server Failed
System Message: Try reloading Gaia Towns. Report this if it fails the second time.

Please look into this.
Reg: Earth Day Movement Glitch

Earth Day is not reading others movements well, when other Avis move even a slightest amount, they keep moving in that direction, this is a visual glitch and requires 2 Avi's to view, I checked it using my BF's account to make sure it wasn't just me and many people are saying the same thing. Your Avi on your computer looks like it's moving right, but others view it differently.

Please look into this so my friends don't run off. o.o
Whatta_Hay's avatar

Playful Bear

10,300 Points
  • Hotblooded Hero 50
  • Team Jacob 100
  • Pet Trainer 150
Short description of the problem:Monster Galaxy/Resort World temporarily disabled. See this post for General Error notice screen shot:
http://www.gaiaonline.com/forum/bug-report-technical-support/something-about-games-being-temporarily-disabled/t.79654095/

Browser:Safari
Operation system:MacOs
Version:5.1.5


Step 1- Log onto www.gaiaonline.com

Step 2-Open Resort World, from the drop down in games tab, in New Window (as i can continue going to the other pages in gaia while it loads)

Step 3-Checks to make sure it's loading

Step 4-Error Message (see above link for screen shot of message)


Suppose to Result:Yesterday morning and afternoon, Mountain Time, worked fine. That evening and this morning same thing.


Act result:Still getting error message, going through same procedure. crying

EDIT: Tried in FireFox 12.1 Browser too! Same thing

EDIT #2 ~ I found this, and figure this is how come I'm experiencing issue above. Correct?
http://www.gaiaonline.com/forum/monster-galaxy/monster-galaxy-on-gaia-via-viximo-update-disabled-for-now/t.79654437/
TekoaNaman's avatar

Witty Genius

Short description of the problem: Accessories do not show up under inventory list


Browser: Mozilla Firefox 12.0
Operation system: Ubunto 11.10, Windows XP SP3


Step 1- Log onto www.gaiaonline.com

Step 2-Click on "My Gaia"

Step 3-Click on "Inventory"


Suppose to Result: See all equipped items


Act result: See everything else but accessories


Notes: Accessories shows up fine in organizer and in the dressing room, and accessories are not unequipped if currently used.
Jinji Janann's avatar

Sparkly Saint

7,350 Points
  • Invisibility 100
  • Partygoer 500
  • Nerd 50
Short description of the problem: Accessories do not show up under inventory list


Browser: Mozilla/4.0, IE 9
Operation system: Windows 7 Home Premium


Step 1- Log onto www.gaiaonline.com

Step 2-Click on "My Gaia"

Step 3-Click on "Inventory"


Supposed to result: See all equipped items


Actual result: See everything else but accessories


Notes: Accessories show up fine in organizer and in the dressing room.
Equipped or not, I can't see them in the Inventory List tab under My Gaia.
I also can't see my Accessories in Trades or to sell in the Marketplace. I
seem to be having this problem on multiple accounts...
Nikkiquin's avatar

Sparkling Senshi

12,600 Points
  • Partygoer 500
  • Magical Girl 50
  • Little Bunny Foo Foo 100
Short description of the problem: Accessories do not show up under inventory list


Browser: Mozilla/4.0, IE 9
Operation system: Windows 7 Home Premium


Step 1- Log onto www.gaiaonline.com

Step 2-Click on "My Gaia"

Step 3-Click on "Inventory"


Supposed to result: See all equipped items


Actual result: See everything else but accessories


Notes: Accessories show up fine in organizer and in the dressing room.
Equipped or not, I can't see them in the Inventory List tab under My Gaia.
I also can't see my Accessories in Trades or to sell in the Marketplace. I
seem to be having this problem on multiple accounts...
ChengLii's avatar

Malevolent Phantom

Browser: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0
Operation system: Windows 7 (x64)

Short description of the problem: Item wasn't returned after it was expired on Marketplace.

Step 1- Received PM of expired marketplace listing.

Step 2- Checked item inventory

Step 3- Item is not in Inventory

Suppose to Result: Have item returned from marketplace


Actual result: Missing item, it shows up in Dressup but just not in Inventory.
DamonD77's avatar

Partying Codger

6,850 Points
  • Perfect Attendance 400
  • Somebody Likes You 100
  • Partygoer 500
Short description of the problem: Item missing from my inventory


Browser: Mozilla/4.0, IE 9
Operation system: Windows 7 Home Premium


Step 1- Log onto www.gaiaonline.com

Step 2-Click on "My Gaia"

Step 3-Click on "Avatar"

Step 4-Click on "Items"

Supposed to result: see and be able to equip Imaginary Friend (1st Gen)


Actual result: Item doesn't show up in my inventory


Notes: I made a post with the details HERE. Thank you very much for your time.
Alucard Daemon's avatar

Invisible Hunter

7,950 Points
  • Signature Look 250
  • Wall Street 200
  • Money Never Sleeps 200
Short description of the problem: Trade pass disabled


Browser: IE 9
Operation system: Windows 7 Home Premium


Step 1- Log into www.gaiaonline.com

Step 2- Go to shops

Step 3- Enter marketplace

Step 4- Type in an item

Step 5- Click "Buy"

Step 6- Type in password.

Supposed to result: Purchased the item.


Actual result: Trading Pass Disabled Notice


Notes: It started during the four days I couldn't get on due to Parental Controls. Which were May 3rd through May 7th. ((May seventh was the day I got back in.))
I had purchased Gaia Cash earlier in the week and spent it almost all at once. I still have 66 G-Cash left.
Zakon's avatar

Shy Phantom

13,950 Points
  • Bunny Hoarder 150
  • Grunny Harvester 150
  • Nerd 50
Short description of the problem: The item "Slayer Champion" does not show up under the 'Equip' tab of the Inventory page, but shows up under the 'All' tab.

Browser: Chrome (most likely irrelevant)
Operation system: Windows 7 (most likely irrelevant)

Step 1- Log onto www.gaiaonline.com

Step 2- (Optional) Purchase the item "Slayer Champion" on the Marketplace

Step 2.5- Own the item "Slayer Champion"

Step 3- Go to Inventory ('Equip' tab is default)

Supposed result: The item will be shown in its respective place in the inventory

Actual result: Is not visible, only visible under the 'All' tab, where it is in its respective place

Diagnosis: The item is considered an "eye" item, not an "accessory", and it needs to be changed to an "accessory" for the 'Equip' tab to consider it an equipable item and show it

Update: All of the items that I have that are considered "hand" items (such as Dander and White Babydoll Gloves) also do not show up under the 'Equip' tab

Quick Reply

Submit
Manage Your Items
Other Stuff
Get GCash
Offers
Get Items
More Items
Where Everyone Hangs Out
Other Community Areas
Virtual Spaces
Fun Stuff
Gaia's Games